Szwajcarzy są mistrzami w grze na alphornie
Wielkanoc
Zupełnie inna od polskiej jest także w Szwajcarii tradycja Wielkanocna. Przed świątecznym obiadem ukrywa się udekorowane jaja w ogrodzie by później robić swego rodzaju wyścig, w którym biorą udział zarówno dzieci jak i dorośli. W niektórych częściach Szwajcarii istnieje zwyczaj by wieczorem zapalić "ogień wielkanocny" który ma zapewnić dobre zbiory, zabezpieczyć przed chorobami i wszelkim złem, które ma zniszczyć.
Czekolada, ser i stroje
Za tradycję w Szwajcarii uznać można produkcję sera i czekolady, zresztą produkcja serów jest narodowym przemysłem tego kraju. Dwie najbardziej znane tradycyjne potrawy szwajcarskie z sera to raclette i fondue.
Mieszkańcy niektórych regionów górskich nadal noszą swoje tradycyjne stroje, ale na ogół ubierają się w nie tylko z okazji świąt.
Czekolada i sery są w szwajcarskiej tradycji od wieków.
Muzyka i jodłowanie
Każdej wiosny, alpejscy pasterze wyprowadzają bydło wysoko na hale i mieszkają w letnich szałasach. Szwajcarzy kultywują grę na tradycyjnym instrumencie pasterskim zwanym alphornem, charakterystycznym tylko dla tego regionu Europy. Używany jest do dziś przez alpejskich pasterzy i służy do dawania sygnałów na duże odległości. W muzyce zasłużył się klasztor Sankt Gallen, będący jednym z głównych ośrodków chorału gregoriańskiego. Do alpejskich tradycji należy także jodłowanie. Innym wydarzeniem fetowanym w licznych radosnych obchodach jest zbiorowe cechowanie zwierząt.
Obyczaje
Również w miastach organizowane są święta i uroczyste jarmarki. W istocie niektórych obchodów tkwią dawne zwyczaje i tradycje.
Szwajcarzy to naród o wpojonym szacunku do prawa. W dolinach południowo - wschodniej Szwajcarii można spotkać wielu mieszkańców, którzy nadal mówią po retoromańsku i prowadzą tradycyjny, wiejski tryb życia. Większość Szwajcarów chodzi wcześnie spać, więc nie wypada przedłużać wieczornych wizyt. Nie wskazane jest także telefonować po 22.00. Przychodząc w odwiedziny, powinno się przynieść jakiś upominek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz